Guider

Rengöra fönster: Hur man får skinande rena fönster

Fönsterputs är ofta en av de mindre uppskattade hushållssysslorna. Det är arbetsamt, tidskrävande och resultaten är inte alltid felfria, med kvarvarande ränder som ett vanligt problem. Men oroa dig inte – vi har några enkla steg för att göra fönsterputsningen snabbare och till och med roligare!

Hur ofta bör du putsa fönster?

Fönster släpper in ljus och skapar en inbjudande atmosfär i ditt hem. Tyvärr kan de se smutsiga ut på bara några dagar, särskilt under pollensäsongen eller efter regn och dammiga perioder. Även på insidan kan fönster snabbt bli smutsiga, särskilt om det finns barn och husdjur i hemmet som lämnar avtryck och fläckar. Beroende på graden av smuts bör du överväga att putsa fönstren ungefär varannan månad, både in- och utvändigt.

Tips 1: Välj rätt tidpunkt

Undvik att putsa fönster i direkt solljus eller när det är för varmt. Detta kan göra att glaset torkar för snabbt och orsakar ränder. Det bästa vädret för fönsterputs är en molnig dag utan regn.

Putsa fönster med vatten och hushållsartiklar

Mycket av smutsen på fönster och fönsterkarmar kan enkelt tas bort med rent vatten. Använd en fuktig mikrofiberduk eller en luddfri bomullstrasa för att torka av glaset och karmarna, och torka sedan torrt. Om det finns mer ingrodd smuts som har byggts upp över veckor eller månader kan du använda hushållsprodukter eller rengöringsmedel. Här är några användbara hushållsartiklar för fönsterputs:

  • Vinäger eller ättika: Blanda 2,5 dl ättika med 1 liter vatten och använd blandningen för att putsa fönstren. Observera att du bör skydda stenbaserade fönsterbrädor, som marmor, från ättikan eftersom den kan skada ytan.
  • Citronsyra: Blanda 2-3 matskedar citronsyrapulver med 1 liter vatten och rengör med en mikrofiberduk.
  • Diskmedel: Blanda varmt vatten med en liten mängd diskmedel och använd det för att rengöra glaset. Mängden diskmedel beror på hur smutsigt glaset är.
  • Svart te med citron: Blanda en kopp starkt svart te med ca. 3 liter vatten och tillsätt saften från en halv citron. Använd sedan en mikrofiberduk för att putsa fönsterrutorna. Tanninerna i teet löser upp fett och nikotin medan citronsyran effektivt tar bort kalkfläckar.
  • Alkohol: Tillsätt lite isopropylalkohol i ljummet vatten (ungefär en skvätt per 5 liter vatten) och använd detta för att rengöra fönstren. Använd handskar för att skydda dina händer.

För att torka fönstren utan att lämna ränder kan du använda en gummiskrapa, en ren mikrofiberduk eller en annan luddfri trasa. Dessa metoder kommer att ge dig ett fläckfritt resultat. Om du inte har någon absorberande trasa kan du använda tidningspapper: Knyckla ihop några tidningssidor löst och använd dem för att torka fönstret.

Fönsterputs med rengöringsmedel

För extra smutsiga fönster är rengöringsmedel ett bra alternativ. Det finns många kommersiella glasrengöringsmedel på marknaden, men det finns också koncentrerade fönsterputsprodukter som kan blandas med vatten före användning. Dessa produkter kan lösa upp envis smuts, inklusive fett, insekter och utsläpp. Dessutom lämnar de ofta en skyddsfilm på glaset som gör det svårare för smuts att fastna och gör det enklare att rengöra fönstren i framtiden.

Tips 2: Använd rengöringsmedel sparsamt

Använd rengöringsmedel med måtta för att undvika att skapa en klibbig hinna på fönstren. Glasrengöringsmedel och hushållskemikalier bör alltid användas i rätt doser för att förhindra ränder.

Tekniken är nyckeln

För att få fönstren skinande rena är det viktigt att använda rätt teknik. Här är några enkla steg:

Steg 1: Applicera rikligt med rengöringslösning (vatten och rengöringsmedel eller hushållskemikalier) på fönstret med en svamp eller sprayflaska. Detta gör glaset tillräckligt fuktigt för att en gummiskrapa ska glida lätt över ytan.

Steg 2: Samla vätskan från toppen av fönstret och jobba dig nedåt i åttor med en trasa.

Steg 3: Avsluta genom att polera fönsterrutan med en mikrofiberduk eller en kökshandduk, särskilt längs kanterna, för att ta bort eventuella kvarvarande vattendroppar.

Snabb rengöring utan ränder med en batteridriven fönstertvätt

En batteridriven fönstertvätt kan göra fönsterputsningen ännu enklare:

  • Spraya rikligt med rengöringsmedel och vatten på glasytan.
  • Ta bort smutsen med en mikrofiberduk eller en kökssvamp.
  • Använd fönstertvätten för att suga upp all fukt. Smutsvattnet samlas i enhetens tank, vilket hindrar spill på golvet.

När du är klar kommer dina fönster vara rena och fria från ränder. Om du ändå ser ränder på glaset kan det bero på sugrampen på fönstertvätten. Sugrampen slits med tiden och kan få en ojämn yta som orsakar ränder. Ett knep är att vända på sugrampen för att använda båda sidor.

Ränder kan också uppstå om små partiklar av damm och smuts fastnar på sugrampen och gör den ojämn. Innan du använder fönstertvätten på fönstren, kan du köra sugrampens kanter över rengöringsplattan på sprayflaskan. Detta kommer att avlägsna partiklar och se till att sugrampen är så jämn som möjligt.

En batteridriven fönstertvätt är användbar inte bara för fönster utan även för speglar, duschväggar, glasbord, kakel, växthus, glasdörrar och andra släta ytor. Den är ett mångsidigt verktyg för snabb och effektiv rengöring.

Mer från oss

Alla artiklar