Tips & Tricks

Bli av med isen på bilrutan

Att försöka bli av med isen kan vara både tidskrävande och utmattande, särskilt på tidiga morgnar. Följ dessa tips för att spara värdefull tid genom att snabbt avlägsna frosten från din bil utan att behöva anstränga dig och utan att frysa om händerna.

De bästa tipsen för att bli av med isen

För alla som inte har möjlighet att parkera i ett garage är det bekant hur besvärligt det kan vara när bilrutorna fryser på vintern. Att försöka bli av med isen kan vara både tidskrävande och utmattande, särskilt på tidiga morgnar. Följ dessa tips för att spara värdefull tid genom att snabbt avlägsna frosten från din bil utan att behöva anstränga dig och utan att frysa om händerna.

Snabb avlägsnande av frost

Vill du bara kunna hoppa in i din bil på morgonen och köra direkt till jobbet? Under de kalla vintermånaderna kan det vara en utmaning, eftersom bilen först måste värmas upp för att isen ska smälta. Den klassiska lösningen är naturligtvis att använda en isskrapa. Det finns många olika typer av isskopor att välja mellan, från små plastskrapor till metallskrapor, värmeskrapor och kombinationer av skrapa och borste. En sådan kombination gör det möjligt att rengöra bilen från snö och is samtidigt utan att använda händerna eller en separat borste. Metallskrapor är fördelaktiga eftersom de enkelt kan ta bort tjockare lager av is och ofta har utbytbara blad. Plastskrapor slits med tiden och blir trubbiga, vilket innebär att de behöver bytas ut. Oavsett vilken typ av isskrapa du väljer kräver det fortfarande en ansträngande och tidskrävande insats från din sida samt att du får blöta och kalla händer.

Med en elektrisk isskrapa kan du snabbt och enkelt avlägsna is utan att behöva anstränga dig. Att bli av med isen från bilrutorna tar bara några minuter.

Bli av med frosten med en elektrisk isskrapa

Den elektriska isskopan EDI 4 består av en skiva med sex roterande plastblad som tar bort isen. Nu behöver du inte längre anstränga dig med manuell skrapning, eftersom den elektriska isskopan tar hand om det mesta av jobbet. Så här fungerar det:

 1. Ta din EDI 4 och starta den så att de gröna LED-lamporna tänds.
 2. Ta bort säkerhetslocket.
 3. Placera isskopan på bilrutan. Skivan börjar rotera när du lätt trycker produkten mot ytan.
 4. För produkten jämnt över bilrutorna för att avlägsna isen. Arbeta uppifrån och ner. Du behöver bara trycka lätt för att isskopan ska fungera. Om isen är tjock kan det ta lite längre tid på samma plats innan isen är helt borta.
 5. När du är klar, ta bort EDI 4 från rutan, stäng av den och sätt tillbaka säkerhetslocket.
 6. Vid behov kan du borsta bort is som fastnat på bladen med en mjuk borste.

EDI 4 kan användas även vid mycket låga temperaturer ner till -20°C. Att bli av med isen från vindrutan, bakrutan och sidorutorna tar oftast cirka 3 minuter. Batteriets laddning räcker i 15 minuter, vilket motsvarar en hel arbetsvecka. När batteriet är tomt kan du enkelt ladda det hemma eller med bilens laddare (tillval) medan du kör.

Husmorstips: Bli Av Med Frosten

Förutom att använda en isskrapa finns det andra alternativ för att bli av med frosten. Ett sådant alternativ är avisningsspray för bilar. Denna spray appliceras enkelt på isiga ytor och innehåller alkohol som löser upp isen på vindrutan och andra bilens delar. Därefter är det bara att torka av rutorna. Det är rekommenderat att applicera ett tunt lager på rutorna för att hålla dem frostfria. Avisningsspray kan även användas på igenfrusna dörrlås.

Du kan också använda vanligt salt för att förhindra frostbildning. På samma sätt som på vägarna hindrar saltet is från att bildas på bilrutorna. Blanda 6 matskedar salt med 1 liter vatten och spraya rikligt på bilrutor, dörrlås och dörrlist, helst på kvällen. På så sätt kommer du att slippa is på bilen på morgonen. Observera att saltet bör lösas upp helt i vattnet innan användning för att undvika repor på glas och lack.

Tips och Råd för Att Förhindra Frostbildning:

 • Använd ett isskydd på vindrutan för att spara tid. Då behöver du bara ta bort frosten från bakrutan och sidorutorna.
 • Lyft upp vindrutetorkarna över natten så att de inte fryser fast på vindrutan.
 • Om du har en parkeringsvärmare, ställ in den om natttemperaturen förväntas vara under 0°C.
 • Att ha motorn på medan du skrapar bilen hjälper inte. Det tar lång tid för bilen att värmas upp när det är minusgrader ute. Att lämna motorn på i onödan är dåligt för miljön, för motorn och för din ekonomi. I vissa områden är det till och med olagligt och kan resultera i böter. Vänta därför med att starta motorn tills du har avlägsnat frosten från rutorna. När du väl kör kan du rikta värmen mot vindrutan för att förhindra att den fryser igen.
 • Om det finns för mycket fukt inne i bilen kan det leda till imma på rutorna och till och med isbildning på insidan av vindrutan. För att hantera detta kan du använda en avfuktare. Gamla strumpor fyllda med ris, salt, kaffepulver eller kattsand kan också hjälpa till att absorbera fukt om du lägger dem i bilens bottenutrymme.

Mer från oss

Alla artiklar